Stefan Arsenijević

Rođen 1977. uBeogradu.  Diplomirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde sada predaje na master studijama.

Za kratke filmove osvojio preko 30 međunarodnih i domaćih priznanja, uključujući Zlatnog medveda u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara.

Njegov prvi celovečernji film, “Ljubav i drugi zločini”, premijerno je prikazan na Berlinskom festivalu 2008. i osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući nagrade za najbolju režiju u Visbadenu, Sofiji i Bursi, kao I nagradu publike u Lincu. Film je 2022. U Rumuniji pretočen u pozorišnu predstavu u režiji Teodora Kristiana Popeskua.

Arsenijevićev drugi celovečernji film, “StrahinjaBanović”, svetsku premijeru je imao na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. “Strahinja Banović” je učestvovao na preko 50 međunarodnih filmskih festivala i osvojio 24 nagrade.

Osnivač i programski direktor regionalnog profesionalnog trening programa Gete Instituta za mlade reditelje – FIRST FILMS FIRST.

Vahid Džanković

Rodjen 24.08.1987. u Novom Pazaru.

Glumu diplomirao 2011. na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru, u klasi Envera Petrovcija.

Igrao je u raznim pozorištima širom bivše Jugoslavije. Živi u Beogradu, a trenutno radi na televiziji i filmu.

Na 28. Sarajevo Film Festivalu, Vahid Džanković je nominovan za najbolju epizodnu ulogu u dramskoj seriji “Kljun”.

U filmu “Otac”, reditelja Srdana Golubovića, koji je imao svetsku premijeru na 70. Berlinalu u okviru Panorama programa, Vahid Džanković je ostvario zapaženu ulogu. “Otac” je na 42. Međunarodnom festivalu u Monpeljeu osvojio glavnu nagradu.

Jasminka Petrović

Jasminka Petrović (1960) studirala je španski jezik i književnost. Napisala je više od 30 knjiga za decu i mlade („Škola“, „Ovo je najstrašniji dan u mom životu“, „Od čitanja se raste“, „Porodica“, „Bonton“, „Da li ste vi žaba?“, „35 kalorija bez šećera“, „Dugina dolina“…). NJene knjige prevedene su na dvadeset pet jezika, a neke od njih su i dramatizovane u pozorištima za decu u Beogradu, Sarajevu, Zagrebu i Stokholmu. Jasminka Petrović je bila urednik tinejdžerske emisije na radiju. Pisala je za mnoge časopise („Tik-Tak“, „Veliko dvorište“, „Huper“, „Politikin Zabavnik“). Uređivala je „National Geographic Junior“ na srpskom jeziku. Učesnik je u različitim programima i projektima koji podstiču dečju maštu i stvaralaštvo. Sa udruženjem „Krokodil“ organizuje književni festival za decu „Krokodokodil“. Scenarista je dečje serije „Kukuriku šou“ (RTS). Jedan je od osnivača Pokreta za poboljšanje kulture za decu i mlade „Ura kultura“. Inspiraciju pronalazi u razgovorima s decom.

Po njenom romanu “Leto kad sam naučila da letim”, reditelj Radivoje Raša Andrić je snimio film.Odlazak na more s bakom u posetu kod druge bake svakako ne zvuči kao letovanje iz snova jedne tinejdžerke. A kada se sve dešava na Hvaru, gde ne poznaješ nikog i ne razumeš reči i običaje, pa ni zašto tvoja baka plače pri susretu sa sestrom, letovanje počinje da liči na košmar. Glavna junakinja Sofija povlači se u knjige, muziku i sanjarenje u nadi da će joj tako brže proći vreme. Ali leto je puno iznenađenja i Sofija polako otkriva da i u malom mestu ima ljudskih priča dostojnih romana, a da se nekad s bakom i rođacima koje jedva poznaješ može lepše ispričati nego s najboljom drugaricom iz odeljenja.