Stefan Arsenijević

Stefan Arsenijević je rođen 1977. u Beogradu.

Diplomirao filmsku i TV režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde sada predaje na master studijama.

Za kratke filmove osvojio više od 30 međunarodnih i domaćih priznanja, uključujući Zlatnog medveda u Berlinu, nagradu Evropske filmske akademije i nominaciju za Oskara.

Njegov prvi celovečernji film, “Ljubav i drugi zločini”, premijerno je prikazan na Berlinskom festivalu 2008. i osvojio je nekoliko međunarodnih nagrada, uključujući nagrade za najbolju režiju u Visbadenu, Sofiji i Bursi, kao i nagradu publike u Lincu. Film je 2022. u Rumuniji pretočen u pozorišnu predstavu u režiji Teodora Kristiana Popeskua.

Arsenijevićev drugi celovečernji film, “Strahinja Banović”, svetsku premijeru je imao na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. “Strahinja Banović” je učestvovao na preko 60 međunarodnih filmskih festivala i osvojio više od 30 nagrada.

Stefan Arsenijević je osnivač i programski direktor regionalnog profesionalnog trening programa Gete Instituta za mlade reditelje – FIRST FILMS FIRST.

Vahidin Prelić

Vahidin Prelić, rođen je u Sjenici 8. juna 1974. godine. Srpski je pozorišni, televizijski i filmski glumac. Prvak je drame užičkog Narodnog pozorišta.

U pozorištu je ostvario šezdesetak izuzetno značajnih uloga, a među brojnim nagradama koje su mu dodeljene izdvajaju se:

  • Nagrada za mladog glumca na festivalu Vršačka pozorišna jesen, za ulogu u predstavi Per Gint(2001)
  • Novoustaljena nagrada Akademije umetnosti Univerzitet Braća Karić, za glumačku bravuru u predstavi Tartif, na Danima komedijeJagodini (2003)
  • Nagrada za najboljeg mladog glumca u predstavi Atentatna Joakimfestu (2006)
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi Piladna Međunarodnom festivalu drame „Stobi”
  • Ravnopravna glumačka nagrada na 44. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” održanom u Kruševcu, za ulogu u predstavi Došljaci(2008)
  • Nagrada za najbolju mušku ulogu u predstavi Smećarnikna 50. Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić” održanom u Leskovcu (2014).

Na filmskom platnu je skoro 20 godina. U kriminalističkoj tv seriji Ubice mog oca Prelić je igrao lekara. Inspektora Papa u Južnom vetru, a Zdravka u Granice, kiše.

Uroš Petrović

Uroš Petrović (1967) je književnik čija dela pomeraju granice u savremenoj literaturi za decu i mlade. Autor je više od dvadeset knjiga (>160 izdanja, > 450.000 primeraka) i dobitnik većeg broja najprestižnijih nagrada za književnost za mlade. Knjige su mu do sada objavljene i u Italiji, Mađarskoj, Grčkoj, Sloveniji, Rumuniji, Severnoj Makedoniji i Češkoj, kao i na engleskom jeziku. Po njegovom nagrađenom romanu „Peti leptir“ snimljen je prvi (i za sada jedini) dugometražni 3D film u istoriji srpske kinematografije.

Autor je i više originalnih stonih društvenih igara, od koje su tri nagrađene priznanjem Dobra igračka Prijatelja dece Srbije i dve nagradom Gran Pri za Igračke sa svrhom.

Podsticao naciju na razmišljanje i unutar kultnog serijala Fazoni i fore, kao i u kvizu Lavirint na Javnom servisu Radio televizije Srbije kao Tvorac lavirinta i najteža prepreka za takmičare.

Dobitnik je i većeg broja nagrada za fotografiju, koje objavljuje širom planete. Koautor je NTC sistema učenja, i autor koncepta Zagonetna pitanja, kao i programa za usavršavanje Kako razmišljanjem izvan ustaljenih okvira doći do novih ideja i rešenja?, Zagonetne iluzije mozga, Misli kreaKtivno i Psihološki tango.

Gostuje kao predavač na fakultetima, u školama i drugim obrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, kao i u kompanijama, na poslovnim forumima i kongresima. Jedan je od prvih zvaničnih kreativnih ambasadora Srbije u okviru nacionalnog projekta Srbija stvara.

Bio je predsednik Mense Srbije i jedan od najuspešnijih rešavača IQ X testa na svetu.